Εκτύπωση
PDF

Μήπως οι ποσοστώσεις υποβιβάζουν τις γυναίκες; Οι γυναίκες δε χρειάζονται τις ποσοστώσεις γιατί μπορούν να φτάσουν εκεί που θέλουν με την αξία τους!

on .

Αυτό το επιχείρημα ακούγεται από πολλές γυναίκες και άνδρες, αλλά αν ίσχυε, γιατί δεν υπάρχουν περισσότερες γυναίκες στα νομοθετικά σώματα σε όλο τον κόσμο; Υπάρχει κάποιος/-α που να αρνείται την ύπαρξη χιλιάδων ικανών και δραστήριων γυναικών σε κάθε χώρα; Η αξία δε φαίνεται να είναι από μόνη της ικανή για τις γυναίκες. Οι ποσοστώσεις είναι απαραίτητες, όχι επειδή οι γυναίκες δεν μπορούν να πετύχουν στην πολιτική με την αξία τους, αλλά διότι σπάνια τους δίνεται η ευκαιρία να προσπαθήσουν. Το σύστημα μπορεί να μην επιλέγει υποψηφίους/-ες με αξιοκρατικά κριτήρια. Υπάρχουν πολλές ικανές γυναίκες σε όλα τις δημοτικές παρατάξεις, οι οποίες δεν εκλέγονται σε εκλόγιμες έδρες ή θέσεις στις εκλογικές λίστες. Δεν είναι σπάνιο για μια γυναίκα υποψήφια να ακούσει: «ήσουν η καλύτερη για την υποψηφιότητα αλλά αισθανθήκαμε ότι έπρεπε να επιλέξουμε έναν άνδρα».

Αν πραγματικά οι γυναίκες είχαν την ευκαιρία να πετύχουν με την αξία τους, οι Δράσεις για την Ισότητα δε θα ήταν απαραίτητες. Η Δράση για την Ισότητα έχει σχεδιαστεί για να δημιουργηθεί ιδίου επιπέδου πεδίο δράσης, ώστε οι γυναίκες να μπορούν να ανταγωνιστούν ισότιμα στο στάδιο επιλογής υποψηφίων. Οι γυναίκες αποτελούν το 50% του πληθυσμού των περισσοτέρων χωρών. Παρόλα αυτά, με τα υπάρχοντα πολιτικά συστήματα, με τα οποία η ανακήρυξη υποψηφίων ελέγχεται από τα πολιτικά κόμματα, τα οποία είναι ως επί το πλείστον ανδροκρατούμενα, είναι απίθανο ικανοποιητικός αριθμός γυναικών να λάβει το χρίσμα. Αν τα συγκεκαλυμμένα εμπόδια του συστήματος δεν αρθούν, οι γυναίκες ποτέ δε θα μπορέσουν πραγματικά να έχουν ίσες ευκαιρίες. Η Δράση για την Ισότητα είναι απαραίτητη για να επιτευχθεί το μεγάλο άλμα.