Εκτύπωση
PDF

Διοργάνωση του «Μάρτη της Ισότητας» (Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης)

on .

Η Π.ΕΠ.ΙΣ. της Π.Α.Μ.Θ., με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, έλαβε την πρωτοβουλία να πραγματοποιήσει μια σειρά εκδηλώσεων προκειμένου να τιμήσει τη συγκεκριμένη μέρα – τόσο προς ανάμνηση των όσων έχουν διαδραματιστεί στο παρελθόν όσο και προς παρακίνηση για δράση των γυναικών της σημερινής εποχής.

Στη διοργάνωση των εκδηλώσεων ενέπλεξε την τοπική κοινωνία και συνεργάστηκε με φορείς, υπηρεσίες και σωματεία όπως η Περιφέρεια ΑΜΘ, οι δήμοι Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Κομοτηνής, το Γενικό Περιφερειακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, το Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου, το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, το Κέντρο Υγείας Ορεστιάδας, το Κέντρο Υγείας Δικαίων, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου, η Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων Νομού Έβρου «Συνεχίζω», τα παραρτήματα της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας (Ε.Γ.Ε.) στην Αλεξανδρούπολη και την Κομοτηνή, το Κέντρο Δημιουργικής Φωτογραφίας Θράκης, η Κινηματογραφική Λέσχη Αλεξανδρούπολης, η Πολιτιστική Κίνηση Ροδόπης, η θεατρική ομάδα «Διόνυσος», ο θεατρικός σύλλογος Διδυμοτείχου «ΘΕΑΣΥ».

Ο «Μάρτης της Ισότητας», όπως ονομάστηκε, περιλαμβάνει δραστηριότητες που εντάσσονται σε δύο άξονες: α) στην τέχνη και β) στην υγεία των γυναικών.

Συγκεκριμένα, υλοποιήθηκαν οι εξής δράσεις:

-™ Μουσική βραδιά με θέμα «Η γυναίκα στο ελληνικό τραγούδι: 30 τραγούδια για τη γυναίκα»

™- Έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Γυναίκα /ʮƿủ /femeie / woman /  жeнa /donna /жeнщuнa / kad׀n /kvinne»

- Ποιητική βραδιά – αφιέρωμα στη γυναίκα

- Έκθεση ζωγραφικής με θέμα «Τέχνη γένους θηλυκού»

-™ Προβολή της ταινίας «Barbara»

™- Βραδιές τέχνης αφιερωμένες στη γυναίκα με παρουσίαση της παράστασης «Κοινός λόγος», την οποία συνθέτουν μονόλογοι γυναικών προσφύγων, και εκθέσεις έργων ζωγραφικής και έργων κεραμικής γυναικών δημιουργών

™- Παρουσίαση συλλογής διηγημάτων και ποιητικής συλλογής γυναίκας λογοτέχνιδος

- Ημερίδες με θέμα «Κρίση και Σύγχρονη Πραγματικότητα. Αλλαγές στην ποιότητα ζωής και Επιπτώσεις στην Ψυχική Υγεία»

- Πραγματοποίηση εξετάσεων οστεοπόρωσης, ψηλάφησης μαστού, μαστογραφίας και τεστ ΠΑΠ σε συνεργασία με το Γενικό Περιφερειακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, το Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου και τα Κέντρα Υγείας Ορεστιάδας και Δικαίων.

- Πραγματοποίηση μαστογραφίας και τεστ ΠΑΠ στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής

- Δημιουργία τηλεοπτικού σποτ ευαισθητοποίησης των γυναικών σε θέματα υγείας το οποίο  δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τη Δημοτική Τηλεόραση Ορεστιάδας και προβλήθηκε από αυτήν.

- Οργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων με θέμα τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τον καρκίνο τραχήλου, το εμβόλιο HPV και την εφηβική εγκυμοσύνη, που απευθύνονται σε μαθήτριες και μαθητές της Γ΄Γυμνασίου και της Α΄Λυκείου

Πηγή: Π.Α.Μ.Θ.